Θωμάς Κινδύνης

Συνεντεύξεις

Συνέντευξη του Θωμά Κινδύνη και της Άννας-Σεβαστής Τζίμα στο Τaλκ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ΘΩΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΗΣ-ΑΝΝΑ ΣΕΒΑΣΤΗ ΤΖΙΜΑ: 
ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΠΩΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

 

Οι Μορφές Έκφρασης είναι ένας ξεχωριστός καλλιτεχνικός οργανισμός, ο οποίος εδώ και χρόνια, κάθε ακαδημαϊκή και θεατρική χρονιά, δίνει δυναμικά το «παρών» στην καλλιτεχνική εκπαίδευση παιδιών κάθε ηλικίας. Το Τaλκ συνάντησε τον Θωμά Κινδύνη, ιδρυτή του οργανισμού, και την Άννα Σεβαστή Τζίμα, βασική συνεργάτιδά του, και μίλησε μαζί τους για το πώς καταφέρνουν και αγκαλιάζουν δημιουργικά το βάθος και το πλάτος της καλλιτεχνικής ζωής οδηγώντας τα παιδιά σε πληρότητα πνευματική, ψυχική και συγκινησιακή, με την ανάδειξη της αυτογνωσίας ως υπέρτατης πνευματικής λειτουργίας. Συνέντευξη: Πελιώ Παπαδιά.

 

Τaλκ: Καλησπέρα και στους δυο. Πάμε μια βόλτα μέχρι τις Μορφές Έκφρασης. Μιλήστε μας για την ιστορία και την εξέλιξη του χώρου και ποιος είναι ο ρόλος του καθενός από εσάς εκεί.

Θωμάς Κινδύνης: Εγώ, ο Θωμάς Κινδύνης, ίδρυσα τις Μορφές Έκφρασης το 1993 με στόχο να μυήσω νέους καλλιτέχνες στην αισθητική και στην απέραντη γνώση της Σχολής του μεγάλου θεατράνθρωπου Δημήτρη Ροντήρη, του οποίου είχα τη μεγάλη τύχη να είμαι ο τελευταίος μαθητής. Από τότε μέχρι τώρα διδάσκω και σκηνοθετώ στις Μορφές Έκφρασης αρχαία ελληνική τραγωδία, νεότερη ελληνική παράδοση, παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο, μουσική και μια εξειδικευμένη κίνηση (χοροθεραπεία).  Η Άννα Σεβαστή Τζίμα έκανε την είσοδό της στις Μορφές Έκφρασης ως μαθήτριά μου και αργότερα εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο βασικά και λειτουργικά στελέχη μου. Ίδρυσε το Παιδί και Τέχνη και καθιέρωσε στις Μορφές το παιδικό θέατρο, γράφοντας, σκηνοθετώντας και παίζοντας. 

 

Τaλκ: Ένα σημαντικό τμήμα των δράσεών σας απευθύνεται σε παιδιά και σε γονείς. Γιατί πήρατε αυτή την απόφαση;

Θωμάς Κινδύνης: Τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν το μέλλον τις ανθρωπότητας, οπότε οφείλουμε να τους καλλιεργήσουμε την ομορφιά και να τους αναπτύξουμε τη φαντασία και την ικανότητα της επικοινωνίας έτσι ώστε να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση.

 

Τaλκ: Πείτε μας τι θα δούμε φέτος στις Μορφές Έκφρασης. Ποιες θεατρικές παραστάσεις και ποια εργαστήρια ετοιμάζετε;

Θωμάς Κινδύνης: Πλούσιο και φέτος θα είναι το ρεπερτόριο μας. Θα παιχτούν για πολύ μικρά παιδιά (από 18 μηνών) το «Κου-κου! Μια βόλτα στο δάσος» και ο «Πειρατής ο Μπου», για παιδιά του δημοτικού «Η χύτρα με το χρυσάφι» και για ακόμα μεγαλύτερα παιδιά «Η Ζοζεφίνα έχει μήνυμα» (εμπνευσμένο από τους μύθους του Αισώπου). Για ενήλικους συνεχίζουμε για τέταρτη χρονιά το έργο του Ντοστογιέφσκι «Το όνειρο ενός γελοίου» και από το 2020, θα ανέβει το έργο «Δεσποινίς Μαργαρίτα».

 

Τaλκ: Παιχνίδι-Τέχνη-Επικοινωνία, το τρίπτυχο που χρησιμοποιείτε στη δουλειά σας με τα παιδιά. Πώς αντιλαμβάνεστε εσείς ως καλλιτέχνες τη σχέση αυτή;

Άννα Σεβαστή Τζίμα: Με το Παιχνίδι εξιτάρουμε τη φαντασία και το ενδιαφέρον τους, έτσι ώστε τα παιδιά να συμμετέχουν και να μην είναι παθητικοί δέκτες. Με την Τέχνη προσφέρουμε αισθητική και με την Επικοινωνία μαθαίνουμε την έννοια της συνεργασίας.

 

Τaλκ: Είναι εύκολο τα παιδιά του 2020 να έχουν μια σταθερή και ουσιαστικά ποιοτική σχέση με την Τέχνη; Ή μήπως η αδηφάγος τεχνολογία έχει νικήσει κατά κόρον και τους έχει στερήσει την ελευθερία που μπορεί να τους παράσχει η καλλιτεχνική έκφραση;

Άννα Σεβαστή Τζίμα: Οφείλουμε να παλέψουμε ενάντια στη κακή χρήση της τεχνολογίας και να τους μάθουμε πως η επικοινωνία με τους ανθρώπους είναι τα πιο ουσιαστικό στοιχεία για μια ποιοτική ζωή. Όχι, δεν είναι εύκολο να παλέψεις με την αδηφάγο και ταχύτατη τεχνολογία, πάντοτε εννοώντας με την κακή της χρήση, αλλά οφείλουμε να τους δείχνουμε δρόμους που η τεχνολογία να είναι υπηρέτης του ανθρώπου και όχι το αντίστροφο.

 

Τaλκ: Μέσα από την εμπειρία σας, γιατί οι γονείς επιλέγουν και φέρνουν τα παιδιά τους στις Μορφές Έκφρασης, επιλέγοντας ως εξωσχολική δραστηριότητα μια καλλιτεχνική δράση;

Άννα Σεβαστή Τζίμα: Υπάρχουν -κι αυτό είναι ελπιδοφόρο- ευαισθητοποιημένοι γονείς που προτιμούν να φέρνουν τα παιδιά τους σε χώρους Τέχνης, όπου γίνονται αιτία και να μην τα αφήνουν μπροστά από μια οθόνη όπου αναπόφευκτα γίνονται αποτελέσματα.

 

Τaλκ: Ποια είναι η πιο «δύσκολη» ηλικία με την οποία δουλεύετε και γιατί;

Άννα Σεβαστή Τζίμα: Πιστεύουμε πως η πιο δύσκολη ηλικία είναι η εφηβεία. Κι αυτό γιατί οι έφηβοι περνούν την περίοδο της αμφισβήτησης των πάντων, τους λείπουν τα ουσιαστικά πρότυπα και γενικώς επαναστατούν και προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν το κάθε τι.

 

Τaλκ: Κύριε Κινδύνη, είστε στον χώρο σχεδόν 40 χρόνια. Έχετε αποφοίτους που έγιναν επαγγελματίες καλλιτέχνες;

Θωμάς Κινδύνης: Διδάσκω 43 χρόνια. Είναι εύλογο πολλούς, από τους ηθοποιούς πρωταγωνιστές και μη, να υπήρξαν μαθητές μου. Αναφέρω μερικούς: Κατερίνα Παπουτσάκη, Στάθης Λιβαθινός, Χάρης Ρώμας, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Δήμητρα Χατούπη κ.ά.

 

Τaλκ: Ας κλείσουμε με μια προτροπή προς τους αναγνώστες μας. Γιατί να σας επισκεφτούν μαζί με τα παιδιά τους.

Θωμάς Κινδύνης: Πιστεύουμε πως με τις δράσεις μας και με τη φιλοσοφία μας, προσφέροντας αισθητική στον κόσμο και ελπίδα, δημιουργούμε έναν νέο Πολιτισμό. Έτσι καλούμε τους αναγνώστες σας, αν πιστεύουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, να έρθουν και να ενισχύσουν την προσπάθεια μας.

 

Πηγή: Τaλκ[...]

Διαβάστε περισσότερα...

Συνέντευξη του Θωμά Κινδύνη στο Youfly.com

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

"Το όνειρο ενός γελοίου εκφράζει ολότελα τη ζωή μου"

 

Ο Θωμάς Κινδύνης είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και μουσικοδιδάσκαλος. Φοίτησε πλάι στον Δ. Ροντήρη για 11 χρόνια, ενω αποφοίτησε από την Ανώτερη Δραματική Σχολή του Π. Κατσέλη το 1973. Σπούδασε Βυζαντινή Μουσική στο Εθνικό Ωδείο πλάι στον Απόστολο Βαληνδρά, είναι κάτοχος πτυχίων Ευρωπαϊκής μουσικής (Μουσικοδιδάσκαλος, Πτυχίο Ειδικό Αρμονίας), καθώς και Μουσικοκινητικής Αγωγής Συστήματος C. ORFF. Σπούδασε ακόμα Φωνητική και Τραγούδι με την Ηρώ Πάλλη.
Ο Θωμάς Κινδύνης είναι ένας πολυπράγμων και ενδιαφέρων άνθρωπος, που από το 1993 έχει σαν θεατρικό σπίτι τις "Μορφές Έκφρασης", έναν χώρο για μικρούς και μεγάλους.

Συνέντευξη: Κώστας Ντέμος

Κώστας Ντέμος: 4ος χρόνος συντροφιά με "Το Όνειρο ενός Γελοίου" στο θέατρο Μορφές Έκφρασης. Πείτε μας τι δίνει την ώθηση σε ένα έργο ώστε να παίζεται τόσα χρόνια; Πείτε μας λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου.

Θωμάς Κινδύνης: Το έργο αυτό του Ντοστογιέφσκι είναι μια προσωπική κατάθεση ψυχής. Ο λόγος που παίζεται για 4η χρονιά είναι γιατί εκφράζει ολότελα τη ζωή μου!
Ένας άνθρωπος όπως είναι στη σύγχρονη ζωή μας, εντελώς απελπισμένος, που του φαίνονται όλα σαν να μην έχουν κανένα ενδιαφέρον, αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή του. Ένα κοριτσάκι αθώο, όπως είναι η ίδια η ζωή και ένα υπερβατικό όνειρο του αλλάζουν τα δεδομένα και ανακαλύπτει το πραγματικό νόημα του να ζεις που είναι να βοηθάς με αγάπη τους συνανθρώπους σου και να τους οδηγείς στον δρόμο της ευτυχίας.

Το έργο, παρ’ όλο που είναι ένας μονόλογος, έχει μετατραπεί με τη σκηνοθεσία της Άννας Τζίμα σε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα θεατρική απόδοση, τόσο που οι θεατές εδώ και 4 χρόνια όχι μόνο ενθουσιάζονται, αλλά και συγκλονίζεται η ζωή τους.

 

Κ.Ν.: Θητεύσατε πλάι στον Ροντήρη. Τι αποκομίσατε από αυτόν τον μεγάλο θεατράνθρωπο; Ποιος ήταν και τι ήθελε πραγματικά να δείξει;

Θ.Κ.: Ήμουν ο τελευταίος μαθητής του, για 11 χρόνια ήμουν δίπλα του και τα κέρδη που πήρα απ’ αυτόν τον μεγάλο δάσκαλο ήταν τεράστια. Τόσο που ακόμα και τώρα σε μια τόσο ταραγμένη εποχή να μου διατηρούν την ελπίδα για να μπορώ να ονειρεύομαι και να δρω. Ο Δάσκαλος αυτός δίδαξε αισθητική, ήθος, εργατικότητα, και μια απέραντη αγάπη για τον άνθρωπο και το θέατρο. Κάθε φορά που αναφέρομαι σ’ αυτόν καταλαμβάνομαι από μια απέραντη θλίψη γιατί δυστυχώς στις μέρες μας δεν υπάρχουν τέτοιοι φωτισμένοι άνθρωποι να μας οδηγούν για να ελπίζουμε.

 

Κ.Ν.: Έχετε παίξει στο θέατρο , στον κινηματογράφο, σε τηλεοπτικές σειρές, έχετε σκηνοθετήσει παραστάσεις ενώ έχετε διδάξει και σε δραματικές σχολές. Ποιο είναι το απόσταγμα όλων αυτών; Επίσης, σανίδι, τηλεοπτικό πλατώ ή κινηματογράφος; Τι προτιμάτε και γιατί;

Θ.Κ.: 44 χρόνια στο θέατρο και στο να διδάσκω νέους ανθρώπους. Μεγάλη περιπέτεια. Βασισμένος στα πρότυπα του Ροντήρη, έδωσα τη ζωή μου για να διδάξω αυτό το ήθος που μου μεταλαμπάδευσε ο μεγάλος δάσκαλος. Πολλές φορές ένιωσα περήφανος κι άλλοτε πικραμένος, κυρίως στις μέρες μας που η ανηθικότητα και η προχειρότητα αλλά και η άγνοια πρυτανεύουν.

Το κάθε είδος Τέχνης είναι διαφορετικό· τόσο το θέατρο όσο και ο κινηματογράφος και η τηλεόραση. Για έναν ηθοποιό είναι πρόκληση να παίζει και να εκφράζεται σε τόσες διαφορετικές πτυχές της Τέχνης. Με λίγα λόγια μου αρέσουν όλες οι μορφές έκφρασης.

 

Κ.Ν: Τι γνώμη έχετε για τους νέους ηθοποιούς που κάνουν τα πρώτα τους βήματα; Τι πρέπει να προσέξουν;

Θ.Κ.: Αυτό που θέλω να πω στους νέους ανθρώπους είναι να ακολουθούν το όραμά τους, να αγωνίζονται γι’ αυτό, αλλά να είναι ένα όραμα αγάπης για το θέατρο και την εξαιρετική τέχνη του ηθοποιού, γιατί ηθοποιός είναι εκείνος που ποιεί ήθος. Για να το κάνουν όμως αυτό θα πρέπει να δουλέψουν πολύ εξελίσσοντας τα εκφραστικά τους μέσα, έτσι ώστε να μην τραυματίζουν και να μην τραυματίζονται. Η Τέχνη είναι Επικοινωνία και επικοινωνία είναι η ίδια η ζωή.

 

Κ.Ν.: Έχετε πει ότι "πολεμάτε για την αλήθεια". Ποια είναι η πραγματική αλήθεια; Ο πολιτισμός παίζει ρόλο στο να αναγεννηθούμε και αν ναι, πώς;

Θ.Κ.: Η αλήθεια δεν είναι ιδέες ούτε γνώμες αυθεντιών. Η αλήθεια είναι εκείνη που είναι συνυφασμένη με τους «φυσικούς νόμους». Αν κάποιος γνωρίζει τους νόμους, τότε έχει ένα πλεονέκτημα. Οι αρχαίοι πολεμιστές σαμουράι, πίστευαν ότι, αν γνωρίζεις ένα πράγμα, θα μπορούσες να γνωρίζεις πολλά πράγματα. Το ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις είναι ο νόμος, δηλαδή η Αλήθεια.

 

Κ.Ν.: Οι “Μορφές Έκφρασης” πώς δημιουργήθηκαν και ποιος είναι ο στόχος τους;

Θ.Κ.: Οι «Μορφές Έκφρασης» δημιουργήθηκαν το 1993 από μένα με ένα και μοναδικό στόχο να μεταλαμπαδεύσω στη νεότερη γενιά τις αρχές και τις αξίες του μεγάλου δασκάλου Δημήτρη Ροντήρη, αλλά και άλλων αγωνιστών της αληθινής γνώσης, έτσι ώστε να δημιουργήσω πνευματικά υγιείς ανθρώπους. 

 

Κ.Ν.: Έχετε φτιάξει διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα, τι ακριβώς είναι το εργαστήριο “Παιδί και Τέχνη”; Πιστεύετε ότι βοηθά το παιδί κάποιο μουσικοπαιδαγωγικό, ή θεατρικό σύστημα, και πώς;

Θ.Κ.: Πιστεύω πως η γνώση πρέπει να ξεκινάει από την αρχή της πορείας του ανθρώπου για να μπορείς να χτίσεις στις ψυχούλες των παιδιών τις έννοιες της επικοινωνίας, της στοργής και γενικότερα της αγάπης για τη ζωή. Έτσι, μ’ αυτή την αρχή, ξεκινήσαμε το Παιδί και Τέχνη εδώ και 17 χρόνια σμίγοντας τη μουσική με το θέατρο και την κίνηση και στοχεύοντας στο να αναπτύξουμε δημιουργικά και αρμονικά τα τρία σημαντικά κέντρα του ανθρώπου (κινητικό, συναισθηματικό και νοητικό).

 

Κ.Ν.: Ποιος είναι ο Θωμάς Κινδύνης, ποιους ρόλους αγάπησε πιο πολύ και ποια είναι τα σχέδιά του;

Θ.Κ.: Ο Θωμάς Κινδύνης είναι ένας άνθρωπος ταγμένος για τη βοήθεια προς στους συνανθρώπους του. Ο Θωμάς Κινδύνης είναι ένας καλλιτέχνης που θέλει να μεταφέρει στους ανθρώπους αισθητική, γιατί η αισθητική εκτός από ομορφιά είναι και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Οι ρόλοι που αγάπησα είναι οι ήρωες που μέσα τους είχαν ζωντανή την έννοια της ζωής και έδιναν αγώνα για να επικρατήσει το δίκιο, η ηθική και η μεγαλοσύνη (Ηλέκτρα - του Σοφοκλή, Ένας εχθρός του λαού - του Ίψεν, Το όνειρο ενός γελοίου - του Ντοστογιέφσκι).

 

Πηγή: Youfly.com

 [...]

Διαβάστε περισσότερα...

Επικοινωνία

Αλκμήνης 13, Αθήνα, 118 54 (Κ. Πετράλωνα)
Τηλέφωνο: 210-3464903, 210-3464002
Email: info@morfesekfrasis.gr

Για να μαθαίνετε τα νέα μας!

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για να λαμβάνετε νέα για τις νέες παραστάσεις και τις προσφορές μας.