Βιογραφικό
Ο Θωμάς Κινδύνης είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και μουσικοδιδάσκαλος και δάσκαλος αυτοβελτίωσης.
Φοίτησε πλάι στο σπουδαίο δάσκαλου θεάτρου Δ. Ροντήρη για 11 χρόνια και ειδικεύτηκε στο μάθημα της Αγωγής του Λόγου και της Φωνής, ενώ μελέτησε σε βάθος και Αρχαία Ελληνική Τραγωδία, Δημοτικό τραγούδι και Ελληνικούς χορούς. Υπήρξε βοηθός του στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή και στους «Πέρσες» του Αισχύλου και έμεινε κοντά του μέχρι το τέλος της ζωής του.
Αποφοίτησε από την Ανώτερη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη το 1973.
Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Βυζαντινή μουσική πλάι στον Απόστολο Βαληνδρά, από όπου πήρε Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής.
Σπούδασε Φωνητική και Τραγούδι με την Ηρώ Πάλλη και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη μουσική στη Σχολή του Σίμωνα Καρά.
Είναι κάτοχος πτυχίων Ευρωπαϊκής μουσικής, (Μουσικοδιδάσκαλος, Πτυχίο Ειδικό Αρμονίας) καθώς και Μουσικοκινητικής Αγωγής Συστήματος C. ORFF (SCHULWERK ZENTRUM SALZBURG).
Επιπλέον, σπούδασε Κίνηση, Χορό και Έκφραση πλάι στην FRANCE SCHOTT BILLMANN και είναι πτυχιούχος της Μεθόδου Χοροθεραπείας με βάση την Πρωτόγονη Έκφραση του ιδρύματος ASSOCIATION POUR LE DEVELOPPEMENT DE L' EXPRESSION PRIMITIVE.
Επαγγελματική Εμπειρία
Θέατρο: Τρία χρόνια στο Άρμα Θέσπιδος όπου περιόδευσε σχεδόν σ' όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνεργάστηκε για αρκετά χρόνια με το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, με το θέατρο Κνωσός του Χ. Τσάγκα, με το θέατρο Άλφα των Ληναίου και Φωτίου, με το θέατρο της Άννας Βαγενά, με το θέατρο του Ν. Περέλη, με το Δημοτικό θέατρο Κρήτης και Πάτρας, κ.α.
Ως ηθοποιός έχει παίξει από το 1975 μια σειρά ρόλων κυρίως κλασσικού ρεπερτορίου, όπως Αίαντα, Νεοπτόλεμο, Αίγισθο ( στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή και τον Αγαμέμνονα του Αισχύλου), Ωκεανό (στο Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου), Πενθέα (στις Βάκχες του Ευριπίδη), σε διάφορα μεγάλα θέατρα όπως Επίδαυρος, Ηρώδειο, Φιλίππους κ.α.
Τηλεοπτικές Σειρές: «Το σπίτι για Πέντε», «Οι Φρουροί της Αχαΐας», «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά» , «Το Μονοπάτι της αγάπης», «Μοιραίο πάθος», «Λάμψη», «Επιθυμίες», «Φιλοδοξίες», κ.α.
Κινηματογράφος: «Η Αριάδνη μένει στη Λέρο», «Μ' αγαπάς» του Πανουσόπουλου, «Ελεύθερη κατάδυση».
Σκηνοθεσίες: Ως σκηνοθέτης έχει σκηνοθετήσει την Ηλέκτρα του Σοφοκλή, την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη, Δημοτικά Τραγούδια σε μουσικοθεατρική δομή, (της Λυγερής και του Χάρου, του Μαυριανού και της Αδελφής του, τη Λαμπηδόνα, τα Τραγούδια του Φεγγαριού, κ.α.), μουσικοκινητικές παραστάσεις (Μουσικές του Κόσμου), Όπερα ( LA MARTIRE του Σαμάρα) στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, Παραστάσεις παιδικού θεάτρου (Παρέα με τ' άστρα στης Μουσικής τα Κάστρα του Β. Αναγνώστου), Μπ. Μπρέχτ (Τρόμος κι αθλιότητα του Γ' Ράιχ), Άλμπυ (Ζωολογικός κήπος), Τ. Ουίλιαμς (Η Αδέσμευτη), Φ. Γκ. Λόρκα (Γέρμα), Λούλα Αναγνωστάκη (Η Πόλη) κ.α.
Επίσης έχει σκηνοθετήσει στην Πειραματική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, τη «Λαμπηδόνα».
Διδασκαλία
Δίδαξε το μάθημα της Αγωγής του Λόγου και της Φωνής, καθώς και Υποκριτική και Μουσική για 10 χρόνια στη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη.
Ακόμη, δίδαξε στα Ωδεία: Πειραϊκό Ωδείο, Ωδείο Αττικής, Ωδείο Γλυφάδας
Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών: Σχολές Αυγερινοπούλου.
Δια βίου μάθηση
Μαράσλειος Σχολή: Σεμινάριο για το μουσικοκινητικό σύστημα του C. ORFF σε νηπιαγωγούς και δασκάλους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ): Σεμινάρια με θέμα «Επικοινωνία και Τέχνη» καθώς και «Οργάνωση και Τέχνη».
Δήμος Άνω Λιοσίων: Σεμινάριο με θέμα «Εργασιακή Επικοινωνία».
Δήμος Λαρίσης: Σεμινάριο με θέμα «Τεχνολογία Μελέτης».
Δήμος Καλύμνιων: Σεμινάριο με θέμα «Οργάνωση Επιχειρήσεων», «Επικοινωνία και Τέχνη» και «Τεχνολογία Μελέτης».
Δήμοι: Ιλίου, Καλύμνου, Μυτιλήνης: Σεμινάρια Θεατρικής αγωγής, χοροθεραπείας, μουσικής.
Δημιουργική Πορεία
Το 1993 ιδρύει τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό «Μορφές Έκφρασης», που εδρεύει στην Αθήνα.
Στις Μορφές Έκφρασης έχει διδάξει Αρχαία Τραγωδία, και Ελληνική Παράδοση.
Ανέβασε έργα που περιόδευσαν σε πολλά μέρη της Ελλάδας.
Οι παραστάσεις του φιλοξενήθηκαν από πολλά επίσημα φεστιβάλ, όπως Ηρώδειο, Λυκαβηττός, Κασσάνδρα, Οινιάδες, Αρχαίο Ωδείο Πάτρας, Θέατρο Πέτρας, Υπαίθριο θέατρο Κοζάνης, κ.α.
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του καλλιτεχνικού οργανισμού «Μορφές Έκφρασης» έχει δημιουργήσει εκπαιδευτικούς κύκλους και προγράμματα για ενήλικες και παιδιά.
Σεμιναριακοί Κύκλοι Αυτοβελτίωσης
Η 50χρονη καλλιτεχνική του πορεία τον οδήγησε να εντρυφήσει και να ασχοληθεί ενεργά με το κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης.
Υποκινούμενος από την ανάγκη του να βοηθήσει τον άνθρωπο, ιδρύει μια σειρά σεμιναρίων με στόχο την αυτοβελτίωση και την ανακάλυψη του εαυτού, που αγκαλιάστηκε από τους συμμετέχοντες.
Μέσα από διαλέξεις και σεμινάρια ασχολείται με θέματα που απασχολούν έντονα τον σύγχρονο άνθρωπο. Κοινός του στόχος στη σκηνή αλλά και στη διδακτική του πορεία είναι να τον καταστήσει πνευματικά υγιή και ευτυχισμένο και να τον βοηθήσει να μεγαλουργήσει.
Με απόλυτη πίστη στην εσωτερική δύναμη του κάθε ανθρώπου, χρησιμοποιεί τις κατάλληλες μεθόδους, ώστε με σωστή καθοδήγηση και μέσα από την προσωπική του διεργασία, να μπορέσει ο καθένας να αναπτυχθεί και να ανακαλύψει τις άπειρες δυνατότητές του. Δυνατότητες που θα κάνουν τη ζωή του πολύ περισσότερο λειτουργική, επιφέροντας τις αλλαγές που επιδιώκει σε προσωπικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο.
Θέλοντας να μεταλαμπαδεύσει τη φιλοσοφία του και να δώσει ένα μήνυμα ελπίδας στο ευρύ κοινό, οδηγήθηκε στο ανέβασμα του έργου «Το όνειρο ενός γελοίου» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι που αποτέλεσε σταθμό της καριέρας του: Ένα έργο που φέρνει μαζί του μια απάντηση για όλα τα αδιέξοδα του σημερινού κόσμου, για την αγάπη, το όνειρο και το μέλλον που μπορούμε ακόμα να διαμορφώσουμε για εμάς, για τα παιδιά μας, για τη ζωή!
Γιατί «κανείς δε ζει αληθινά αυτό που θα ήθελε να ζει» (Φ.Ντοστογιέφσκι, Το Όνειρο ενός Γελοίου).
Σεμινάρια που έχουν πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Μορφές Έκφρασης, στο Δήμο Φυλής, στον ΟΠΑΝΔΑ, στον ΑΣΔΑ και στο Πνευματικό Κέντρο Καλύμνου: Ποιες δράσεις και συμπεριφορές κρύβουν τα αρνητικά συναισθήματα, Διαχείριση άγχους, Πώς να μεγαλώνεις παιδιά και εφήβους με επιτυχία, Ανακάλυψε το βασικό σου στόχο, Πώς να δημιουργήσετε μια επιτυχημένη σχέση, Περί Οικονομικών.
Καλλιτεχνικά Προγράμματα για Ενήλικες
- Εργαστήρι Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας
- Κίνηση Λόγος & Ρυθμός
- Παραμυθένια Ορχήστρα
- Αρχετυπικές Μάσκες
Καλλιτεχνικά Προγράμματα για Παιδιά
- Εργαστήρι Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας
- Κίνηση Λόγος & Ρυθμός
- Παιδί & Τέχνη, για παιδιά από 3 έως 15 ετών.