Θωμάς Κινδύνης

Συνεντεύξεις

O Θωμάς Κινδύνης στο mediasoup.gr

O Θωμάς Κινδύνης στο mediasoup.gr

“Η Τέχνη μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά”

Με τον Θωμά Κινδύνη είχα την τύχη να συνεργαστώ στο θεατρικό έργο «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν», μία παράσταση με μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία, που ανέβηκε για δύο σεζόν στο θέατρο Άλφα και παράλληλα ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα. Εκεί, ο Θωμάς Κινδύνης ερμήνευε το ρόλο του λοχαγού Άρθουρ Κέλλερ, πατέρα της εμβληματικής προσωπικότητας, Έλεν Κέλλερ. Μου έκανε εντύπωση η δημιουργικότητά του, η διεισδυτικότητα που τον διακρίνει και η επιμονή του να σκάψει τον ρόλο του βαθιά. Κάποια φορά συναντηθήκαμε τυχαία σε μία δημόσια υπηρεσία. Δύο γυναίκες έτρεξαν προς το μέρος του. Εκείνη την εποχή συμμετείχε σε ένα τηλεοπτικό σίριαλ.

Άρχισαν να τον ρωτούν για το ρόλο του και να του ζητούν επίμονα να τους πει τη συνέχεια τη υπόθεσης. Χαμογελαστός και ευγενικός τις ευχαρίστησε για τα καλά τους λόγια. Τα καλά και τα κακά της τηλεόρασης! Άλλωστε, πέρα από τη μακρά θητεία του στο θεατρικό σανίδι, συμμετείχε σε πολλές τηλεοπτικές παραγωγές. Το 1993, έκανε ένα σημαντικό βήμα στη θεατρική του πορεία. Ίδρυσε τον θεατρικό οργανισμό “Μορφές Έκφρασης”, δίνοντας βαρύτητα στο παιδικό θέατρο, αλλά και στην αρχαία τραγωδία. Ο Θωμάς Κινδύνης, εκτός από μαθητής του Δημήτρη Ροντήρη, είναι ένας σημαντικός μελετητής της αρχαίας τραγωδίας.

mediasoup.gr :Τι ήταν εκείνο που σας ώθησε στη δημιουργία των “Μορφών Έκφρασης”;

Θωμάς Κινδύνης :Οι “Μορφές Έκφρασης” είναι ένας καλλιτεχνικός οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ο στόχος του παραμένει ο ίδιος: να διαπλάσω και να αναμορφώσω την αισθητική δίνοντας, στους ανθρώπους γνώση, χαρά και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, απαλλαγμένο από το φόβο του αφανισμού, και εμπλουτισμένο από μια ανώτερη ποιότητα ζωής, που να κατευθύνει τους νέους, στη δημιουργία, μέσα από τη στοργή και την επικοινωνία.

mediasoup.gr :Και ο στόχος του εγχειρήματος;

Θωμάς Κινδύνης :Προσπάθησα να μυήσω τους νέους καλλιτέχνες στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία είτε με καθαρώς εκπαιδευτικά προγράμματα, είτε με παραστάσεις σε μεγάλα φεστιβάλ. Επίσης ασχολήθηκα και μύησα τους νέους στη νεώτερη ελληνική μας παράδοση, όχι ως ένα είδος φολκλόρ αλλά με τη χρησιμότητα κάποιου είδους που παραδίδεται στις νεώτερες γενιές για να μπορεί να επικοινωνήσει στον παρόντα χρόνο.

mediasoup.gr :Παράλληλα, όμως, δώσατε ιδιαίτερη βαρύτητα στη θεατρική αγωγή των παιδιών. Τι ακριβώς είναι η δράση “Παιδί και Τέχνη”;

Θωμάς Κινδύνης :Εδώ και 8 χρόνια ασχοληθήκαμε και με το παιδί δημιουργώντας το “Παιδί και Τέχνη” όπου μέσα σ’ αυτό τον οργανισμό τα παιδιά βρίσκουν τη δική τους έκφραση σ’ ένα σχολείο των τεχνών. Διδάσκουμε το κίνηση, το λόγο και το ρυθμό ως μια ενότητα βασισμένη στο μουσικοπαιδαγωγικό σύστημα του CARL ORFF. Με το ίδιο σύστημα, επηρεασμένος από τη φιλοσοφία του μεγάλου μουσικό-παιδαγωγού φτιάχνω και τις παραστάσεις μου για παιδιά που όλες έχουν ζωντανή μουσική, κίνηση και λόγο με θεματική που μπορεί να περάσει αισθητική στα παιδιά καθώς και μηνύματα για να μπορούν να τα επηρεάσουν για ένα καλύτερο κόσμο.

mediasoup.gr :Με ποιο τρόπο ακριβώς η μέθοδος αυτή βοηθά στην αρμονική ανάπτυξη των παιδιών;

Θωμάς Κινδύνης :Είναι μια μέθοδος θεραπευτική, γιατί σου δημιουργεί ευεξία! Το παιδί παίζει με κρουστά, ξυλόφωνα, μεταλλόφωνα, καμπανούλες, φλογέρες και άλλα, αυτοσχέδια και μη, μικρά οργανάκια έτσι έρχεται σ’ επαφή με τη γη, με το σώμα του και τις δονήσεις του ήχου που επιδρούν θεραπευτικά. Το παιδί δεν παίζει μόνο μουσική αλλά χορεύει και μιλάει αναπτύσσοντας έτσι τα τρία του κέντρα, το σωματικό, μέσω της κίνησης, το νοητικό, μέσω της ομιλίας, και το συναισθηματικό, μέσω της μουσικής. Όσο απλοϊκό και αν φαίνεται είναι αλήθεια ότι το παιδί μαθαίνει πολύ καλύτερα παίζοντας και βιώνοντας το καθετί με τις αισθήσεις του. Η εναλλαγή αυτή των κέντρων και η συνεργασία που απαιτείται απ’ αυτά βοηθούν το παιδί να αναπτυχθεί ολιστικά και αρμονικά βοηθώντας το έτσι ν’ ανακαλύψει τον δικό του βιορυθμό. Όπως λέει άλλωστε και ο ίδιος ο Carl Orff “Το να διδάξεις το ρυθμό είναι κάτι το δύσκολο, μπορείς όμως να τον χαλαρώσεις και να τον απελευθερώσεις. Ο ρυθμός δεν είναι κάτι το αφηρημένο είναι η ίδια η ζωή!”

mediasoup.gr :Σε ποιο βαθμό η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά;

Θωμάς Κινδύνης :Πάντα πίστευα ότι η Τέχνη αποτελεί μία θεραπευτική οδό, που στόχο της έχει να αναπτύξει στον άνθρωπο την επικοινωνία και κατ’ επέκταση την αντίληψή του, την ικανότητά του για παιχνίδι και την κατανόησή του. Άλλωστε νοσεί κανείς όταν, είτε σε σωματικό είτε σε νοητικό επίπεδο, βρίσκεται αποκλεισμένος από την επικοινωνία! Σκεφτείτε το λίγο, χτυπάτε το πόδι σας και πονάτε. Εκείνη την ώρα δεν το νιώθετε, δεν επικοινωνείτε μαζί του, νιώθετε μόνο τον πόνο. Είναι απλό. Από κει και πέρα, ως ηθοποιός, θέλοντας να εμβαθύνω στις ανθρώπινες σχέσεις αλλά και στην έκφραση των συναισθημάτων, συνέδεσα το σύστημα του Carl Orff με τη θεατρική έκφραση.

mediasoup.gr :Πώς υλοποιείται στην πράξη αυτή η θεώρηση;

Θωμάς Κινδύνης :Με βάση αυτή τη θεώρηση, δημιουργήθηκε το “Κίνηση, Λόγος και Ρυθμός”. Λειτουργεί εδώ και οκτώ χρόνια στις Μορφές Έκφρασης για παιδιά από 3 έως 16 ετών. Τα παιδιά ανταποκρίνονται πάρα πολύ καλά και στην πραγματικότητα το λατρεύουν. Είναι πάντα πολύ χαρούμενα και τα πάνε περίφημα. Θα ήθελα να καλέσω κάθε γονιό που ξέρει ότι το παιδί του αγαπάει τη μουσική, να το φέρει για να συμμετάσχει στην ορχήστρα Orff που δημιουργώ φέτος. Θα ήταν μεγάλη μου χαρά να μοιραστώ μαζί σας μια τόσο σημαντική εμπειρία.

mediasoup.gr :Φέτος, υλοποιείτε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, βασισμένο στην αρχαία ελληνική τραγωδία. Τι ακριβώς πραγματεύεται και ποιος είναι ο στόχος του;

Θωμάς Κινδύνης :Δίνω μεγάλη έμφαση στην αρχαία ελληνική τραγωδία, έτσι όπως διδάχτηκε και ερμηνεύτηκε από το μεγάλο θεατράνθρωπο, Δημήτρη Ροντήρη, που είχα τη μεγάλη τύχη να είμαι μαθητής του και βοηθός του. Δημιούργησα λοιπόν φέτος ένα εργαστήρι που θα διδάξω το μύθο των Ατρειδών από τους τρεις μεγάλους τραγωδούς (Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη, τον Αγαμέμνονα του Αισχύλου και την Ηλέκτρα του Σοφοκλή). Ένα εργαστήρι που θα καλύψει τον τραγικό λόγο τόσο από θεωρητικής πλευράς όσο και από πρακτικής. Με απώτερο στόχο να ανεβεί αυτή η τριλογία ως ενιαία παράσταση. Ήδη στις 21 Δεκεμβρίου του 2011 σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο και ως αφιέρωμα στο Δημήτρη Ροντήρη θα δοθεί ένα δραματοποιημένο αναλόγιο με ζωντανή μουσική με το έργο του Σοφοκλή “Ηλέκτρα”.

Πηγή: mediasoup.gr


Επικοινωνία

Αλκμήνης 13, Αθήνα, 118 54 (Κ. Πετράλωνα)
Τηλέφωνο: 210-3464903, 210-3464002
Email: info@morfesekfrasis.gr

Για να μαθαίνετε τα νέα μας!

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για να λαμβάνετε νέα για τις νέες παραστάσεις και τις προσφορές μας.