Θωμάς Κινδύνης

Συνεντεύξεις

Ο Θωμάς Κινδύνης μιλάει στην "Σπίθα"

Ο Θωμάς Κινδύνης μιλάει στην "Σπίθα"

«Παλεύω για την Αλήθεια»

Ο Θωμάς Κινδύνης αποτελεί έναν πραγματικό καλλιτέχνη, μαχητή της Τέχνης, εραστή της Αλήθειας, προσγειωμένος με διάθεση για διαρκή Αγώνα και Όραμα! Μία «Σπίθα» στον χώρο της Τέχνης και του Θεάτρου!
Συναντήσαμε τον έμπειρο ηθοποιό και σκηνοθέτη, στους πρόποδες της Ακρόπολης και τον ρωτήσαμε για τον ρόλο της τέχνης στον καιρό των Μνημονίων, τη Πολιτική και την Επικαιρότητα, εν αναμονή της θερινής πρεμιέρας για το «Ένας εχθρός του Λαού», (Σάββατο, 22/06/2013, 21:00, Μαρκόπουλο Μεσογαίας).

Σπίθα :Πέρυσι, οι θεατές ταυτίστηκαν με την εκδίκηση του Ορέστη, στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή, ενώ φέτος με τον γιατρό Θωμά Στόκμαν, στο «Ένας εχθρός του Λαού»!

Θωμάς Κινδύνης :Αποφασίσαμε το καλοκαίρι να συνεχίσουμε τη παράσταση «Ένας εχθρός του Λαού», για να «ξεσηκώσουμε» τον Στόκμαν που έχουμε μέσα μας! Όχι όμως σαν επαναστάτες …του γλυκού νερού, αλλά σαν αυτούς που είναι απέναντι σε όσους υποστηρίζουν πως η πλειοψηφία έχει πάντα δίκιο! Ε, όχι, η πλειοψηφία δεν έχει πάντα δίκιο! Θέλουμε να ξεσηκώσουμε συνειδητά τον κόσμο.

Ο Θωμάς Στόκμαν είναι ήρωας εραστής της Αλήθειας. Σιχαίνεται το ψέμα, απεχθάνεται τις ψεύτικες καταστάσεις. Εδώ ο Ίψεν ξεμπροστιάζει, στον 19ο αιώνα, όλα τα λαμόγια, σε μία εποχή ακριβώς σαν τη δική μας. Οικονομικής και κοινωνικής κρίσης (1882).

Η Ηλέκτρα από την άλλη, αποτελεί επίσης ένα καθαρά πολιτικό έργο, σε μία εποχή στην Ελλάδα που οι Τραγωδοί εκφράζονταν έτσι, καθώς δε μπορούσαν να εκφραστούν πιο ελεύθερα, σε μία Δημοκρατία σε κρίση!

Σπίθα :Ο Μίκης Θεοδωράκης ίδρυσε το 2010 τη Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών, καλώντας τις Σπίθες να αποτελέσουν Λέσχες Διαφωτισμού, Αντίστασης και Πολιτισμού. Με τη δική σας πορεία και το δικό σας έργο, αποτελείται κι εσείς μία εν δυνάμει Σπίθα!

Θωμάς Κινδύνης :Ακριβώς, και σας ευχαριστώ! Παλεύω για την Αλήθεια. Είναι ο μόνος τρόπος να σταθείς στα πόδια σου, να ακτινοβολήσεις , να εμπνεύσεις. «Πολεμάμε για την αλήθεια. Γι” αυτό είμαστε μόνοι μας. Αλλά αυτό μας κάνει δυνατούς! Από σήμερα θα σας μάθω τι μπορεί να κάνει ένας ελεύθερος άνθρωπος» (Θωμάς Στόκμαν)

Σπίθα :Τι συμβαίνει στην Ελλάδα κ. Κινδύνη;

Θωμάς Κινδύνης :Ζούμε ένα σύμπτωμα μία κατάστασης, όχι την αιτία. Για 10ετίες αυτός ο Λαός περιφρονείται. Είμαι 61 χρόνων και από το σχολείο θυμάμαι, σκοπός τους ήταν να μη μάθουμε γράμματα! Δεν είναι τυχαίο, δε μπορεί να είναι τυχαίο. Δε ζούμε την Αιτία λοιπόν, αλλά το σύμπτωμα. Απ’ αρχής ελληνικού κράτους, αυτό συμβαίνει. Δε μας αφήνουν να είμαστε ανεξάρτητοι και μας μάθανε στη λαμογιά.

Δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας όχλος, όχι Λαός. Έχουν πείσει τη μάζα να λειτουργεί ως όχλος και όχι λαός, που μπορεί.

Παίζονται παιχνίδια. Κυκλοφορούν και πολλά σενάρια, αυτό που με νοιάζει όμως και βλέπω είναι πως η Ελλάδα διαλύεται. Βλέπουμε βέβαια και γύρω μας τι συμβαίνει, Ισπανία, Τουρκία. Δεν είναι μόνο δικό μας θέμα. Πιστεύω πως υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν το Κακό! Τους αποκαλώ «Αντικοινωνικές Προσωπικότητες»! Θέλουν να εξοντώσουν τους πάντες. Το έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν. Δες Χίτλερ κ.α.…

Σπίθα :Τι πρέπει να γίνει; Τι μπορεί να γίνει;

Θωμάς Κινδύνης :Το Κακό διαδίδεται με ταχύτητα φωτός, ενώ το Καλό με ταχύτητα …χελώνας! Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε στις επάλξεις. Όσοι γνωρίζουν να δίνουν το βροντερό παρόν καθημερινά. Να μη πει κανείς «Δε βαριέσαι…».

Σπίθα :Η Τέχνη έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, τον καιρό των Μνημονίων;

Θωμάς Κινδύνης :Διανύω το 39ο έτος της θεατρικής μου διαδρομής, έχοντας βρεθεί δίπλα σε μεγάλους Δασκάλους του χώρου, όπως ο Δημήτρης Ροντήρης. Το καλό θέατρο, ήταν και είναι ελάχιστο! Κατακλυζόμαστε από αυθεντίες! Καθένας λέει το κοντό και το μακρύ του. Οι φωτισμένοι άνθρωποι, μέσα από έρευνα και αναζήτηση, είναι ελάχιστοι.

Σπίθα :Κυριαρχεί και η φράση: «Να βγει ο πνευματικός κόσμος μπροστά». Το ενστερνίζεστε αυτό;

Θωμάς Κινδύνης :Πράγματι, υπάρχει σιωπή από κάποιους ανθρώπους. Ή έχουν πάθει σοκ ή έχουν απογοητευτεί τελείως. Δε βλέπω να αρθρώνουν λόγο για να παρασύρουν τον κόσμο, εκτός κι αν ο κόσμος δε παρασύρεται πλέον! Παρατηρώ και το εξής βέβαια’ Όταν αναρτώ στο Φέισμπουκ κάτι χαλαρό, με μικρή ουσία, κατακλύζομαι από σχόλια. Όταν γράφω λίγο πιο ψαγμένα, οι αντιδράσεις είναι πιο μετρημένες… Τι να πω!

Σπίθα :Συναναστρέφεστε καθημερινά νέους ηθοποιούς και καλλιτέχνες. Τι εισπράττετε από αυτούς;

Θωμάς Κινδύνης :Επιδιώκω και έχω καθημερινή επαφή με τους νέους. Εισπράττω αγωνία, αλλά –δυστυχώς- και αλλοτρίωση των νέων. Και είναι κρίμα που ένα κομμάτι τους, με μεγάλη λύπη το λέω, στρέφεται σε ακραίες επιλογές, όπως η Χρυσή Αυγή. Βλέπω όμως και νέους που παλεύουν, μοχθούν, τους ενδιαφέρει η Τέχνη. Θέλουν να οραματιστούν, όσο δύσκολο κι αν είναι σήμερα. Παρουσιάσαμε το «Ένας Εχθρός του Λαού» σε Λύκεια και είδαμε νέους που συζητούν και ζητούν λύσεις και απαντήσεις που δε παίρνουν όμως από τους δασκάλους τους. «Που είναι οι δάσκαλοι…» αναρωτιέται ο Στόκμαν.

Σπίθα :Θα έχετε παρατηρήσει μία τάση εθνομηδενισμού από κάποιους επιφανείς, με μανδύα «προοδευτικότητας», τη στιγμή που εκκολάπτεται το αυγό του φασισμού και του ναζισμού, με τη χρυσή αυγή να σηκώνει παραπλανητικά την ελληνική σημαία με το ένα χέρι και να χαιρετά χιτλερικά, χτυπώντας αλλοδαπούς με το άλλο! Και στη μέση, σε απόλυτη σύγχυση, ανεξάρτητοι πατριώτες συμπολίτες.

Θωμάς Κινδύνης :Τόσο ο εθνομηδενισμός, όσο και ο φασισμός/ναζισμός είναι φαινόμενα που καλλιεργούνται εσκεμμένα στη χώρα μας αυτή τη περίοδο. Απαράδεκτο βέβαια να υπάρχει εθνομηδενισμός στην Ελλάδα! Για να χτυπηθεί ο Λαός όμως, χτυπιέται η Ιστορία, η Μνήμη, η Θρησκεία. Η κάθε θρησκεία. Και φυσικά η οικογένεια, οι σχέσεις των ανθρώπων. Το προσπαθούν και όπως βλέπετε το πετυχαίνουν! Υπάρχει τόση πορνογραφία γύρω μας, ανεξέλεγκτη. Έχουμε γεμίσει Studios! Επίσης τεράστιο θέμα είναι τα ναρκωτικά. Δε διοχετεύονται τυχαία σε μία κοινωνία. Σαφώς και υπάρχει το οικονομικό όφελος, αλλά τα πλασάρουν και στους νέους, επειδή θέλουν να τους χαζέψουν.

Σπίθα :Στην Ηλέκτρα πέρυσι, αποδώσατε σαν σκηνοθέτης το έργο, απόλυτα με κλασσικό τρόπο. Ποιο είναι το μήνυμα της κλασσικής Ελλάδας στις ημέρες μας;

Θωμάς Κινδύνης :Η αισθητική της κλασσικής Ελλάδας, είναι αυτό που μπορεί να μας προσφέρει σήμερα αυτή εξαιρετική εποχή! Υψηλού επιπέδου αισθητική, δημιουργεί ευφροσύνη και ελπίδα στον κόσμο. Μπορούμε να ατενίσουμε την Ακρόπολη και να γαληνέψει η ψυχή μας! Αυτό πρέπει να επιδιώκουμε.

Σπίθα :Ποιος ο ρόλος του Πολιτισμού σήμερα;

Θωμάς Κινδύνης :Αυτός ο πολιτισμός (σ.σ. ο ελληνικός) δεν έχει να δώσει τίποτε άλλο. Μόνο βαρβαρότητες! Που είναι ο Χατζηδάκης και ο Θεοδωράκης σήμερα; Ποιοι είναι οι διάδοχοι; Υπήρξαν αξιόλογοι, αλλά χάθηκαν στον χρόνο. Που είναι η ποίηση του Γκάτσου, του Σεφέρη και του Ελύτη; Πρέπει λοιπόν να χτίσουμε ένα νέο πολιτισμό. Ετοιμάζουμε κάτι πάνω σε αυτό. Μιλάω για Γνώση, συγκεκριμένη μεθοδολογία που θα αλλάξει τα δεδομένα. Δε μπορώ να πω άλλα όμως στη παρούσα φάση! Δε είμαι καν η πηγή του εγχειρήματος αυτού!

Σπίθα :Τι πρέπει να αλλάξει στο Πολιτικό σκηνικό; Πως αντιδράτε στη προοπτική να υπάρξει «κυβέρνηση Αριστεράς», με τον τρόπο που το υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.).

Θωμάς Κινδύνης :Ανήκω σε μία γενιά που αντί για πολιτική έζησε την ελπίδα με τον Πολιτισμό. Στη Πολιτική, ο υπαρκτός Σοσιαλισμός της Μόσχας διαλύθηκε. Επισκέφτηκα και τη κατακόκκινη Μόσχα και τη Μόσχα που κυνηγούσε τους …κομμουνιστές!Εδώ πάλι, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο Τσίπρας, τηρουμένων των αναλογιών, μου θυμίζει έναν άλλον Ανδρέα και ένα άλλο ΠΑΣΟΚ και μία παρόμοια ελπίδα με τότε!

Σπίθα :Ποιοι είναι σήμερα οι «εχθροί του Λαού»;

Θωμάς Κινδύνης :Με την έννοια του έργου του Ίψεν, ο Μίκης είναι «ένας εχθρός του Λαού»! Κατάφερε να πιάσει τον παλμό του Λαού και να γίνει Αθάνατος. Σήκωσε τον Λαό ψηλότερα! Ο Λαός που ακούει τον πραγματικό παλμό τέτοιων ήχων και εικόνων γίνεται δυνατός, πλούσιος και μπορεί να τον διαδώσει. Όπως έγινε με τα παραδοσιακά μας, δημοτικά τραγούδια. Βγήκαν μέσα από τον Λαό και συνέχισαν να εμπνέουν. Μη ξεχνάμε όμως, αν δεν υπάρχουν τέτοιοι εκπρόσωποι, ο Λαός θα γίνει «Όχλος»…

Σπίθα :Τι επιφυλάσσει το μέλλον;

Θωμάς Κινδύνης :Παρ’ όλ’ αυτά, αισιοδοξώ, πιστεύω στο αύριο.Και η Αλήθεια είναι στα χαρακώματα! Θα αρχίσει να κυκλοφορεί, θα βγει στο φως και σε λίγο θα γυρνάει στους δρόμους σαν λιοντάρι. Ήρθαν όλα αυτά τα χρόνια να μας κάνουν συντροφιά όλοι οι πρεσβευτές της κόλασης, αλλά δε θα ξαναπατήσουν ποτέ! Η αλλαγή θα έρθει μέσα από τη Γνώση. Ούτε με συνθήματα, ούτε με επαναστατικές κορώνες. Δυστυχώς, πάντοτε η βία έφερνε βία, όμως είναι στιγμή να σταματήσουμε να απαντάμε στη βία με βία, διότι το πιθανότερο είναι να ηττηθούμε! Η Γνώση θα νικήσει τον φόβο και μπορεί να φέρει ελευθερία στον Άνθρωπο.

Σπίθα :Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας;

Θωμάς Κινδύνης :Τον χειμώνα θα συνεχίσουμε το «Ένας εχθρός του Λαού», ενώ σκέφτομαι να καθιερώσουμε τη παρουσίαση Αρχαίας Τραγωδίας, μία φορά την εβδομάδα! Στο Λονδίνο, αν θες να δεις Σαίξπηρ, επιλέγεις ένα θέατρο και πας. Στην Αθήνα, δε μπορείς να παρακολουθήσεις μία Αρχαία Τραγωδία τον χειμώνα!

Η Συνέντευξη δώθηκε στον Χρήστο Σωτηρόπουλο

Πηγή: Theodorakism


Επικοινωνία

Αλκμήνης 13, Αθήνα, 118 54 (Κ. Πετράλωνα)
Τηλέφωνο: 210-3464903, 210-3464002
Email: info@morfesekfrasis.gr

Για να μαθαίνετε τα νέα μας!

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για να λαμβάνετε νέα για τις νέες παραστάσεις και τις προσφορές μας.