Θωμάς Κινδύνης

Συνεντεύξεις

Συνέντευξη του Θωμά Κινδύνη στο mytheatro.gr

Συνέντευξη του Θωμά Κινδύνη στο mytheatro.gr

“Έρωτας για μένα είναι η δημιουργία”

mytheatro.gr : Τον Ιούνιο ξεκινάει η περιοδεία της παράστασης «Ένας εχθρός του Λαού» του Ίψεν από τον καλλιτεχνικό οργανισμό Μορφές Έκφρασης με πρώτο σταθμό το Θέατρο Σάρας στο Μαρκόπουλο. Δύο ζεν Πρεμιέ, μαζί με υπέροχους συντελεστές ξεκινούν περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, μάλιστα έχετε κάνει και την σκηνοθεσία, μιλήστε μας λίγο για τους συντελεστές της παράστασης αυτής που έχετε δίπλα σας.

Θωμάς Κινδύνης : Η αλήθεια είναι ότι εγώ και ο κ. Κολάσης ρολίστες είμαστε, τώρα για ζεν πρεμιέ δε θα το ’λεγα. Πάντως είναι αλήθεια ότι είμαι πολύ περήφανος και τυχερός που σμίξαμε καλλιτεχνικά με τον Βύρωνα. Είναι ένας θαυμάσιος ηθοποιός και ένας υπέροχος άνθρωπος, δηλαδή ένας πραγματικός φίλος. Ελπίζω και το θέλω να συνεχιστεί επί μακρόν αυτή μας η συνεργασία.

mytheatro.gr : Πείτε μας λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου. Το θα δει ο θεατής στην παράσταση αυτή? Τι ήταν αυτό που σας κέντρισε το ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο έργο και θελήσατε να ανεβάσετε αυτήν την παράσταση;

Θωμάς Κινδύνης : Ξεκινάμε λοιπόν με το θαυμάσιο και επίκαιρο έργο του Ερρίκου Ίψεν, ένας εχθρός του λαού ένα έργο που παίχθηκε και το χειμώνα από τον καλλιτεχνικό οργανισμό Μορφές Έκφρασης, όμως σε άλλη σκηνοθεσία και άλλη διασκευή. Παρά τις δυσκολίες και τις ανηφορικές διαδρομές τις χειμερινής μου παραγωγής το έργο άρεσε θα έλεγα μάλιστα ότι συγκίνησε πολύ τον κόσμο που μας ενθάρρυνε και μας παρότρυνε να συνεχίσουμε και το καλοκαίρι.

Πρεμιέρα λοιπόν στις 22 Ιουνίου στο υπέροχο θέατρο του Μαρκόπουλου στο θέατρο Σάρα το βράδυ στις 9 η ώρα θα ακουστεί αυτός ο επίκαιρος Ιψενικός λόγος, ένας λόγος που στηλιτεύει τις ασχήμιες των ανθρώπων, όταν παύουν να σέβονται τους συμπολίτες τους με γνώμονα το κέρδος και τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Αλλά και ταυτόχρονα δίνει αισιόδοξες λύσεις που βασίζονται στις βαθιές λεβεντιές που ενυπάρχουν στον άνθρωπο. Και είναι αυτή η μόνη ελπίδα για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο. Ας ανασύρουμε αυτόν τον λεβέντη που κρύβουμε μέσα μας κι ας μην κωφεύουμε στο δεινά τα του οίκου μας.

Μια πόλη που στηρίζεται επιβιωτικά από τα ιαματικά της λουτρά, αποδεικνύει ένας ρωμαλέος γιατρός ότι είναι επικίνδυνα μολυσμένα και πρέπει να απολυμανθούν και να διορθωθούν τυχούσες παραλείψεις, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να σταματήσουν προσωρινά να λειτουργούν. Αυτό σημαίνει να σταματήσουν οι προύχοντες και οι έχοντες και κατέχοντες να βγάζουν κέρδος. Αυτό πυροδοτεί έναν μηχανισμό αθλιότητας και η συνέχεια… επί της παράστασης.

Η καινούργια λοιπόν αυτή παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία και διασκευή Θωμά Κινδύνη, σκηνικά και κοστούμια Θεοδόση Δαυλού, μουσική Δημήτρη Παλαιογιάννη βοηθός σκηνοθέτη Αργυρώ Δημακέα και τους ρόλους ερμηνεύουν οι Βύρων Κολάσης, Θωμάς Κινδύνης, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Βλασία Βερβέρη, Γιάννης Τσιώμου, Νάνσυ Κλαμπάτσα, Κώστας Καπετάνιος, Θοδωρής Προκοπίου, και τα παιδιά Ορέστης Κινδύνης και Νικόλας Σπυρόπουλος.

Και για να κλείσουμε με το έργο θέλω να πω ότι το κίνητρο, για να επιμένω να το ανεβάζω, είναι τα μηνύματά του, μηνύματα που καθαγιάζουν τον άνθρωπο βάζοντας τον στα καθήκοντά του που δεν είναι άλλα από το να φροντίζει σ’ όλες τις εκφάνσεις της ζωής του, το θέμα της αλήθειας και της ελευθερίας, καθώς επίσης και για τη φροντίδα των παιδιών για να τους μάθουμε να γίνουν τίμιοι και ελεύθεροι άνθρωποι.

mytheatro.gr : Αν θα σου έλεγα να περιγράψεις τον Θωμά Κινδύνη ποια θα ήταν αυτή η περιγραφή?

Θωμάς Κινδύνης : Τώρα ας μιλήσουμε για τον Θωμά Κινδύνη από την Κάλυμνο. Ένας καλλιτέχνης και θεραπευτής ως προς θέματα ψυχικής και πνευματικής υγείας, οραματιστής και αγωνιστής για ένα καλύτερο αύριο απαλλαγμένο από το φόβο του θανάτου και της μιζέριας, ένα μέλλον γεμάτο αισθητική και ελπίδα. Έχω αφιερώσει την εξηντάχρονη ζωή μου προσπαθώντας να μυήσω νέους ανθρώπους, νέους καλλιτέχνες στο να είναι πάνω απ’ όλα πνευματικά υγιή όντα.

mytheatro.gr : Θέλεις να κάνεις μαζί μας μια μικρή αναδρομή στην καριέρα σου, τι ήταν αυτό που έχεις ξεχωρίσει στην μέχρι τώρα καλλιτεχνική σου σταδιοδρομία και τι θα ήταν αυτό από όσα έχεις κάνει που θα ήθελες να ξανακάνεις?

Θωμάς Κινδύνης : 38 χρόνια είμαι στο θέατρο και στην τηλεόραση, πολλές παραγωγές, πολλούς ρόλους, μεγάλες συγκινήσεις, περιπέτειες, άλλοτε όμορφες στιγμές κι άλλοτε οδυνηρές. Εμείς εξ άλλου τα προκαλούμε όλα οπότε με τις υγείες μας. Σπούδασα θέατρο με δάσκαλο το μεγάλο Δημήτρη Ροντήρη και τον Πέλο Κατσέλη, μουσική και κινησιολογία. Σφράγισε τα ζωή μου ο μεγάλος θεατράνθρωπος Δημήτρης Ροντήρης που μ’ έμαθε να σέβομαι και να αγαπώ τους ανθρώπους και το θέατρο.

mytheatro.gr : Από όλα τα χρόνια εμπειρίας σας στο Θέατρο, υπάρχει κάποιος συνεργάτης που ξεχωρίζετε;

Θωμάς Κινδύνης : Μεγάλη στιγμή στη ζωή μου ήταν η δημιουργία από μένα του καλλιτεχνικού οργανισμού Μορφές Έκφρασης, ένα οργανισμός που δημιούργησα για να υλοποιήσω τα οράματά μου. Και όντως στα 20 χρόνια θητείας του το καταφέρνω χρόνο με το χρόνο. Πάνω σ’ αυτό θέλω να τονίσω τη συμβολή των συνεργατών μου που χωρίς αυτούς τίποτα δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Και εννοώ τα 6 υπέροχα κορίτσια μου που το ήθος τους και το ταλέντο του με κάνει ευτυχισμένο να συνυπάρχω μαζί τους. Αυτά είναι η Άννα Τζίμα, Βλασία Βερβέρη, Κλεονίκη Καραχάλιου, Ευγενία Παπαδάκη, Έλενα Ορφανίδου και Νάνσυ Κλαμπάτσα.

mytheatro.gr : Τι μήνυμα θα δίνατε στους νέους ανθρώπους? Αξίζει να προσπαθούν να ακολουθήσουν τα όνειρα τους, ανεξαρτήτως ποια είναι αυτά, σε μια εποχή σαν αυτή?

Θωμάς Κινδύνης : Γενικότερα το μήνυμα που θέλω να στείλω στους νέους καλλιτέχνες είναι να ακολουθούν μέχρι τέλους το στόχο τους που τους εμπνέει και τους καθοδηγεί. Να μην συμβιβάζονται και να μην είναι παρασύρονται από το τι λάμπει γιατί ως γνωστόν δεν είναι πάντοτε χρυσός.

mytheatro.gr : Όταν είσαι ερωτευμένος παίζεις καλύτερα σε μια παράσταση παρά όταν δεν είσαι?

Θωμάς Κινδύνης : Έρωτας για μένα είναι η δημιουργία όταν δημιουργώ είμαι ερωτευμένος οπότε έχω έξαρση, έξαψη κα απόλαυση.

mytheatro.gr : Αν δεν υπήρχαν οι γυναίκες, τα λεφτά όλα του κόσμου δεν θα είχαν καμιά αξία. Τι λες εσύ για αυτό?

Θωμάς Κινδύνης : Όσο για τις γυναίκες αυτές είναι το λουλούδι της ανθρωπότητας και η συμπεριφορά μας πρέπει να είναι ανάλογη της συμπεριφοράς των λουλουδιών. Η γυναίκα όπως και ο άντρας είναι θαυμάσια πλάσματα και δεν έχουν να κάνουν με τα χρήματα που αυτά είναι μέσα για να μας εξυπηρετούν στις δουλειές μας. «Όλα τα λεφτά είναι οι γυναίκες» είναι κάτι που όχι μόνο δεν με εκφράζει αλλά μ’ αφήνει και αδιάφορο. Αυτό που εμένα εκφράζει είναι ότι οι γυναίκες είναι ωραία πλάσματα και χρειάζονται το θαυμασμό μας.

mytheatro.gr : Κλείνοντας, θα θέλαμε να μάθουμε τι γεύση σας έχει αφήσει το Θέατρο, μετά από τόσα χρόνια ενεργούς παρουσίας σε αυτό.

Θωμάς Κινδύνης : Τέλος κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι θέατρο είναι ένας υπέροχος κόσμος όταν υπάρχει δημιουργία, σεβασμός ήθος και αγάπη.

Πηγή: mytheatro.gr


Επικοινωνία

Αλκμήνης 13, Αθήνα, 118 54 (Κ. Πετράλωνα)
Τηλέφωνο: 210-3464903, 210-3464002
Email: info@morfesekfrasis.gr

Για να μαθαίνετε τα νέα μας!

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για να λαμβάνετε νέα για τις νέες παραστάσεις και τις προσφορές μας.