Αρχείο παραστάσεων

1998 Χριστουγεννιάσματα και Καλαντίσματα

Μουσικοθεατρική παράσταση με θέμα τα Χριστούγεννα, με έθιμα και Κάλαντα απ’ όλη την Ελλάδα. 

 

Λίγα λόγια…                   
Η παράσταση «Χριστουγεννιάσματα & Καλαντίσματα» ανέβηκε για πρώτη φορά από τις Μορφές Έκφρασης το 1998 σε κείμενα της Ματίνας Τσιγκούνη και την αριστουργηματική σκηνοθεσία του Θωμά Κινδύνη.

Για 19 χρόνια η μοναδική αυτή παράσταση έγινε το σήμα κατατεθέν για τα Ελληνικά Χριστούγεννα! Με χιλιάδες ενθουσιασμένους θεατές να έχουν βουτήξει κυριολεκτικά στον παραμυθένιο κόσμο των Ελληνικών Χριστουγέννων, όπου τα κάλαντα απ’ όλη την Ελλάδα εναλλάσσονται με τη ζωντανή μουσική (γκάιντα, κλαρίνο, νταούλι, φλογέρες, κιθάρα, ξυλόφωνα, μεταλλόφωνα κ.α.), με δρώμενα και παραμύθια, χορούς και τραγούδια από ένα εξαιρετικά κεφάτο και ταλαντούχο σύνολο νέων ηθοποιών και μουσικών.

Τα έθιμα του Δωδεκαημέρου όπως αυτά παραδίδονται από τις συλλογές του Νικόλαου Πολίτη, οι Καλικάντζαροι και ο Άγιος Βασίλης από την Καππαδοκία, κοντά στα παιδιά του σήμερα.

Το έργο:
Παραμονή Χριστουγέννων, μια παρέα παιδιών ξεχύνεται στους δρόμους της πόλης για να πει τα κάλαντα. Τα παιδιά γεμάτα ορμή και χαρά προσμένουν να νιώσουν τη μαγεία των Χριστουγέννων, όμως γρήγορα απογοητεύονται, συναντούν ανθρώπους βουτηγμένους στα προβλήματά τους, σκυθρωπούς και αγχωμένους. Τα παιδιά αποφασίζουν να γυρίσουν σπίτι τους.

Όμως ξαφνικά, εμφανίζεται μπροστά τους ένας παράξενος άνθρωπος, ντυμένος με ρόδια και στεφάνια, προβιές και νταούλια, μιλάει αλλόκοτα και μοιάζει σα να βγήκε από παραμύθι. Ο Καλαντομάγος χωρίς να χάσει χρόνο, ξεσηκώνει τα παιδιά και τους μεγάλους με τους μαγικούς του ρυθμούς και τους μεταφέρει στο μαγικό κόσμο των Ελληνικών Χριστουγέννων!


Κείμενο: Θωμάς Κινδύνης και Ματίνα Τσιγκούνη
Μουσική επιμέλεια & Σύνθεση: Ματίνα Τσιγκούνη

 


Επικοινωνία

Αλκμήνης 13, Αθήνα, 118 54 (Κ. Πετράλωνα)
Τηλέφωνο: 210-3464903, 210-3464002
Email: info@morfesekfrasis.gr

Για να μαθαίνετε τα νέα μας!

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για να λαμβάνετε νέα για τις νέες παραστάσεις και τις προσφορές μας.