Θωμάς Κινδύνης

Άρθρογραφία

Η σκέψη μας πάντα στραμμένη στα παιδιά και στους γονείς

Η σκέψη μας πάντα στραμμένη στα παιδιά και στους γονείς

Εδώ εμείς στις Μορφές Έκφρασης και στο τμήμα «ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ», επιθυμούμε να βλέπουμε τα παιδιά και τους εφήβους ευτυχισμένους, δημιουργικούς, να πετυχαίνουν και όχι να αποτυχαίνουν.

Λέγεται πως η ζωή είναι ένα μεγάλο σχολείο, και πραγματικά είναι, μόνο που καμιά φορά χανόμαστε στα μαθήματα της και ξεχνάμε να τη ζούμε. Τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας και έχουν το δικαίωμα να είναι με το καλύτερο τρόπο προετοιμασμένα για την μεγάλη περιπέτεια που ονομάζεται ζωή. Συχνά θεωρούμε ότι το παιδί θα πρέπει να ξέρει καλά μαθηματικά, φυσική χημεία, γεωγραφία, ιστορία, κ.λπ., για να τα καταφέρει όμως φτάνουν αυτά για να δημιουργηθεί ένας ισορροπημένος και ευτυχισμένος ενήλικας;

Πόσες φορές χάσαμε την ευτυχία μέσα από τα χέρια μας μόνο και μόνο επειδή δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε τον άλλον;
Πόσες φορές μας έχει μείνει μια πικρή γεύση στο στόμα για κάτι που θέλαμε να κάνουμε αλλά δεν το κάναμε;
Πόσες φορές δεν αναπολούμε τα παιδικά μας χρόνια και λέμε «αχ και να το ήξερα τότε»;

Το δικό σας παιδί έχει τώρα περισσότερες ευκαιρίες στη ζωή του γιατί εσείς του τις δώσατε. Αφήστε το να παίξει δημιουργικά, να μάθει, να παλέψει για έναν στόχο, να ονειρευτεί, να μπει στην περιπέτεια του εαυτού του.

Στο «Παιδί & Τέχνη» στοχεύουμε στον μελλοντικό ενήλικα, με το να κάνουμε το σημερινό παιδί δημιουργικό και ευτυχισμένο. Ένα παιδί με βάσεις και αρχές και καλαίσθητες εμπειρίες που μπορούν να του προσφέρουν οι Τέχνες, η Τέχνη του να ζεις ευτυχισμένος.

Αντιμετωπίζουμε το παιδί ως μια αυτόβουλη οντότητα και βοηθάμε το καθένα να βγάλει στην επιφάνεια τον καλύτερο του εαυτό.

Για να μπορούν τα παιδιά και οι γονείς όντως πλέον αυτόβουλοι να μη παρασύρονται στις οποιεσδήποτε κινδυνολογίες που κυκλοφορούν από τα μέσα ενημέρωσης, να φροντίζουν τον εαυτό τους με τρία απλά πράγματα: πρώτον να διατηρούν καλή συναισθηματική ατμόσφαιρα στο οικείο τους περιβάλλον, δεύτερον να τρέφονται καλά με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και συμπληρώματα διατροφής (βιταμίνη C, D, E, B) και τρίτον να διατηρούν μια καλή σωματική κατάσταση.

Επίσης πρέπει να ενημερώνονται σωστά και να αποκτούν ανώτερες γνώσεις από φορείς που νοιάζονται για τον άνθρωπο και όχι από πληροφορίες του συρμού ή από ύποπτες ηθικά πηγές.

Μ’ αυτό το σκεπτικό για το σχολικό έτος 2009-10 λειτουργεί, εκτός των καλλιτεχνικών τμημάτων (θεατρικό παιχνίδι, εκφραστική κίνηση, μουσική, ζωγραφική), και τμήματα βιωματικά που θα αφορούν την πνευματική εξέλιξη του παιδιού, και του γονιού όπως:

Α) Εκπαιδευτικό Καλειδοσκόπιο

Στόχος μας στο εκπαιδευτικό καλειδοσκόπιο είναι να βοηθήσουμε τους μαθητές μας να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους στην εκπαίδευση, να υπερνικήσουν τα εμπόδια, να γίνουν αυτοδύναμοι, ανεξάρτητοι μαθητές, υπεύθυνοι για την εκπαίδευση τους, τη μόρφωσή τους, τη ψυχαγωγία τους και τη στάση τους στη ζωή. Έτσι με τις υπηρεσίες που τους προσφέρουμε ευελπιστούμε να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά να οικοδομήσουν ένα καλύτερο και πιο ευτυχισμένο αύριο.

Τα μαθήματα αυτά είναι:

 1. Μεθοδολογία μελέτης
  Mια μέθοδος μελέτης που το παιδί συνειδητοποιεί, τι είναι αυτό που τον κάνει να βαριέται το σχολείο, να δυσκολεύεται να μελετήσει, να μη νιώθει γενικά άνετα με τη μάθηση.
 2. Ηθική
  Tο λογικό, τα μέρη της ζωής, αξίες και αρχές, μυστικά και ψέματα, υπευθυνότητα, τιμιότητα και ακεραιότητα, αλήθεια, εσύ αποφασίζεις.
 3. Επικοινωνία
  Bιωματικές ασκήσεις που στοχεύουν να βελτιώσουν την επικοινωνία στα παιδιά, για να μπορούν να συνεννοούνται σωστά, να ανταλλάζουν ιδέες, να μπορούν να συνυπάρχουν, να παίζουν δημιουργικά κι όχι ανταγωνιστικά. Επίσης τους μαθαίνει πώς να είναι, πνευματικά υγιή άτομα, να μπορούν να αντιμετωπίζουν ανθρώπους και καταστάσεις της ζωής, να μπορούν να αναμεταδίδουν μηνύματα και πληροφορίες, να συνδιαλέγονται, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση.
 4. Λογική
  Πώς να σκέφτεστε καλά, τα είδη της σκέψης, δίνοντας σωστές απαντήσεις, οι πέντε βασικές αρχές της λογικής, πέντε βασικούς τρόπους σκέψεις, τα εκτός λογικής κι αυτά που φαίνονται, αλλά δεν είναι λογικά.
 5. Ναρκωτικά-Εξαρτήσεις
  Τι είναι και τι κάνουν τα ναρκωτικά, γιατί οι άνθρωποι παίρνουν ναρκωτικά, το ναρκωτικό και η προσωπικότητα, τι πρέπει να γνωρίζεις γύρω από τα ναρκωτικά.
 6. Η Τέχνη του να είσαι ευτυχισμένος
  Σ’ ένα κόσμο που οι αξίες πέφτουν, η εγκληματικότητα και η βία αυξάνεται, η ελευθεριότητα και τα ναρκωτικά έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ηθικοί κανόνες και μηνύματα ηθικής, είναι πια ζωτικής σημασίας. Σ’ αυτό το μάθημα λοιπόν διδάσκουμε βιωματικά έναν ηθικό κώδικα που περιλαμβάνει αξίες όπως: φρόντιζε τον εαυτό σου, να είσαι εγκρατής, να τιμάς και να βοηθάς τους γονείς σου, δίνε το καλό παράδειγμα, να είσαι εργατικός κ.α.
 7. Ανθρώπινα δικαιώματα - Τα δικαιώματα των παιδιών.
  Το ξέρετε ότι έχουμε 30 ανθρώπινα δικαιώματα; Κι αν ναι, πόσα απ’ αυτά τηρείτε ή πόσα απ’ αυτά παραβιάζετε στην καθημερινή σας ζωή; Σ’ αυτό το μάθημα όχι μόνο μαθαίνουμε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας, αλλά και πώς να γίνουν τόσο βιωματικά έτσι ώστε αυθορμήτως να τα τηρούμε.
 8. Β Εκπαιδεύοντας τους γονείς Στόχος μας στο «εκπαιδεύοντας τους γονείς είναι να δώσουμε πρακτικές γνώσεις για να μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν του παιδί τους και να ζήσουν αρμονικά μαζί του. Τα μαθήματα αυτά είναι: 1. Μεθοδολογία μελέτης(με τη μέθοδο αυτή ένα άτομο μαθαίνει πώς να μαθαίνει και μ’ αυτό τον τρόπο μπορεί να αποκτήσει κατάρτιση οποιουδήποτε θέματος, έχοντας πλήρη κατανόηση και ικανότητα εφαρμογής που του επιτρέπει να χρησιμοποιήσει όλες του τις ικανότητες). 2. Θεατρικό παιχνίδι (ο γονιός να μάθει να εκφράζεται, να συνεργάζεται, να συν-δημιουργεί. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι ανακαλύπτουμε πτυχές του εαυτού μας που θελημένα ή όχι τις κρύβαμε, έτσι μαθαίνουμε να συγχωρούμε και να συμπράττουμε). 3. Προσωπικές αξίες και ακεραιότητα. 4. Θέματα σχέσεων (γάμος, διαπροσωπικές σχέσεις). 5. Μουσικοθεραπεία – Χοροθεραπεία (οι μορφές αυτές τέχνης βασισμένες στους ήχους και στην αυτοσχέδια κίνηση, απελευθερώνουν το άτομο που νιώθει ένα υπέροχο αίσθημα αγαλλίασης που το προσφέρει η δημιουργία και η συνεργασία). 6. Θέματα επικοινωνίας (βιωματικές ασκήσεις που σου μαθαίνουν την ουσία της επικοινωνίας και πώς να την εφαρμόζεις στη ζωή σου). 7. Πώς να ζούμε με τα παιδιά (το δικαίωμα του παιδιού να προσφέρει, πώς να χειρίζεσαι τη θέληση ενός παιδιού, να επιτρέψουμε στα παιδιά να δουλέψουν, πώς να χειρίζεσαι τις αναστατώσεις και τα ατυχήματα των παιδιών, συναισθήματα, πως μπορούμε να κάνουμε τα μωρά να είναι υγιή). Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Και υπεύθυνος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΘΩΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΗΣ

Επικοινωνία

Αλκμήνης 13, Αθήνα, 118 54 (Κ. Πετράλωνα)
Τηλέφωνο: 210-3464903, 210-3464002
Email: info@morfesekfrasis.gr

Για να μαθαίνετε τα νέα μας!

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για να λαμβάνετε νέα για τις νέες παραστάσεις και τις προσφορές μας.