Το παιδί και το κουδουνάκι (3-8 ετών)

Δραματοποιημένη αφήγηση παραμυθιού

 

Ένα Ελληνικό Λαϊκό παραμύθι μ’ ένα παιδί που αγαπούσε το μικρό του παιχνίδι, το κουδουνάκι του … ένα δέντρο που έκλεβε, ένα τσεκούρι που έλεγε ψέματα, μια φωτιά που λάτρευε μόνο τη δύναμη της, ένα νερό που ήθελε να λησμονήσουμε, ένα βόδι που έκανε πως δεν καταλαβαίνει, ένα πονηρό ποντίκι και έναν γάτο που αγαπούσε τη ζωή!

 
Το παραμύθι
Μια φορά κι έναν καιρό ένα παιδί είχε ένα αγαπημένο παιχνίδι, ένα μικρό κουδουνάκι! Μια μέρα, που είχε πάει βόλτα στο δάσος, κρέμασε το κουδουνάκι του στα κλαδιά ενός δέντρου για να κοιμηθεί. Μα όταν ξύπνησε το δέντρο είχε γίνει πολύ ψηλό και το παιδί δεν μπορούσε να πιάσει το κουδουνάκι του. Όσο και αν παρακάλεσε, το δέντρο δεν του έδινε πίσω το κουδουνάκι του… Έτρεξε λοιπόν να ζητήσει βοήθεια!
Πήγε στο τσεκούρι, στη φωτιά, στο νερό, στο βόδι, στο ποντίκι μα κανένας δεν τους δεν ήθελε να το βοηθήσει, ώσπου έφτασε στον γάτο… ο γάτος κυνήγησε το ποντίκι, το ποντίκι μπήκε στο αυτί του βοδιού, το βόδι έτρεξε στο νερό, το νερό φοβούμενο το βόδι άρχισε να τρέχει, το είδε η φωτιά που άρχισε και αυτή να τρέχει ώσπου έφτασε στο δέντρο! Το δέντρο βλέποντας την φωτιά κάτω από τα πόδια του θυμήθηκε το παιδί και το κουδουνάκι… κατάλαβε πως αυτό που είχε κάνει του έφερε όλη αυτή την συμφορά, χαμήλωσε τότε κλαδιά του και έδωσε πίσω στο παιδί το κουδουνάκι του!
 
Τι μας διδάσκει
Ένα Ελληνικό λαϊκό παραμύθι, μας μαθαίνει τα αποτελέσματα μιας άδικης  πράξης,  δηλαδή μιας πράξης που κάνει καλό και ευχαριστεί μόνο έναν, αλλά στεναχωρεί και βλάπτει πολλούς. Όπως μας διδάσκει το λαϊκό μας παραμύθι, αυτός που έκανε την αδικία μπορεί στην αρχή να φαντάζει «ξύπνιος» και ανενόχλητος να κάνει ότι θέλει, όμως η ζωή θα τα φέρει έτσι ώστε θα έρθει η στιγμή που θα υποστεί τις συνέπειες της! 
 
Περισσότερα στοιχεία για την παράσταση:
Η παράσταση παίζεται σε μορφή δραματοποιημένης αφήγησης παραμυθιού, με όλους τους ήρωες να ενσαρκώνονται στο έργο, κατά τη διάρκεια της παράστασης μοιράζουμε κουδουνάκια στα παιδιά, και τους μαθαίνουμε να ακολουθούν την μελωδία στον ρυθμό, τα παιδιά συμμετέχουν επίσης και σε συγκεκριμένα σημεία του έργου. Είναι μια χαρούμενη και διασκεδαστική παράσταση που την παρακολουθούν με πολύ ενδιαφέρον τα παιδιά και με ευχαρίστηση η μεγάλοι.
 
Μουσική
Κατά τη διάρκεια της δραματοποιημένης αφήγησης χρησιμοποιούμε πολλά φυσικά μουσικά όργανα, είτε για να τραγουδήσουμε, είτε για να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρες αλλά και ηχοτοπία. Η μουσική της παράστασης και η φιλοσοφία της είναι βασισμένη στο μουσικοπαιδαγωγικό σύστημα του  Carl Orff. Χρησιμοποιούμε και ηχογραφημένες συνθέσεις σε συγκεκριμένα σημεία του έργου.
 
Η ιστορία της παράστασης
«Το παιδί και το κουδουνάκι» διασκευάστηκε σε θεατρική μορφή το 2011 από την Άννα Σεβαστή Τζίμα. Από τότε έχει κερδίσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων και αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες παραστάσεις των μικρών παιδιών. Έχει παιχτεί στο Θέατρο Μορφές Έκφρασης, σε εκατοντάδες σχολεία της Αττικής αλλά και σε πνευματικά κέντρα της χώρας. Τέλος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου παίχτηκε και στη Λευκωσία.
 
 
Συντελεστές
Κείμενα- σκηνοθεσία: Άννα Σεβαστή Τζίμα
Μουσική: Δημήτρης Παλαιογιάννης, Άννα Σεβαστή Τζίμα, Τάσος Νταβάκος
 
Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά από 3 έως 8 ετών
Διάρκεια: 1 ώρα
Παίζεται στο Θέατρο Μορφές Έκφρασης αλλά και στο σχολείο σας!
 
Κλείστε την παράσταση στα τηλέφωνα: 210 3464903, 210 3464002
 
koud161 koud162 koud163
 
 
 

Επικοινωνία

Αλκμήνης 13, Αθήνα, 118 54 (Κ. Πετράλωνα)
Τηλέφωνο: 210-3464903, 210-3464002
Email: info@morfesekfrasis.gr

Για να μαθαίνετε τα νέα μας!

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο για να λαμβάνετε νέα για τις νέες παραστάσεις και τις προσφορές μας.